Stentøj
Ude på landet ligger en lille landsby som hedder Sorring. Byen havde for mange år siden været en
pottemagerby med over 100 værksteder hvor der blev drejet potter og brændt ler som man solgte over
hele landet. Værkstederne lukkede en efter en og til sidst var der kun et tilbage, men det var til gængæld et værksted, hvor ejeren var den 4 i rækken af pottemagere, og en af de dygtigste i landet til at dreje potter og krukker.
I en by i nærheden, gik en fattig kunstnet rundt og solgte askebægere fra en gammel rusten barnevogn i håb om at sælge så mange, at han kunne give sin kone og børn mad på bordet, men ikke mange ville købe.
Folk i byen syntes det var noget underlig ruskamsnusk som man ikke kunne se hvad skulle forestille. En dag kom en af byens fine mænd forbi, og han syntes kunstnerens keramik så spændende ud, og han skaffede penge, så kunstneren kunne lave nogle større krukker og fade og vise dem på en udstilling i landets hovedstad.
Der var bare det problem, at kunstneren ikke kunne dreje , lave krukker og fade og han havde slet ikke
forstand på at brænde leret, men så kom han i tanke om at der var en dygtig pottemager i Sorring, og han
fik en aftale om at komme ud på værkstedet og få hjælp.
Pottemageren som hed Knud Jensen skulle dreje krukker og fade, og brænde leret, og kunstneren som hed Asger Jorn skulle male begitninger på leret. Asger fik en fin pensel af Knud, og hele den sommer arbejdede de 2 med at skabe spændende keramik til den store udstilling.
Sidst på sommeren var de færdige, og alle var glade og begejstrede for den flotte keramikkunst, for nu var
Knuds drejede og brændte potter og fade blevet til kunst som Asger Jorn havde skabt. Alle værkerne, for det var de jo nu, blev kørt væk og Knud så aldrig mere Asger, og selv om Asger inden de begyndte arbejdet havde lovet Knud en krukke for den store hjælp han havde givet, fik han aldrig en eneste som et minde om den sommer .En ting glemte Asger da han kørte ud i verden for at vise sin keramik, penslen som han have brugt til at male med. Knud lagde den til side sammen med alle de andre pensler han havde, for han kunne jo ikke vide, at denne pensel ville blive en meget berømt pensel.
Der gik 61 år, og en dag kom en gammel havearkitekt som for nogle år forinden var flyttet til Sorring , havde solgt sin tegnestue og var nu begyndt at male, lave skulptur, og nu også keramik.
Lars hed havearkitekten og han gik hen på det gamle pottemagerværksted og spurgte om han måtte få lov
til at arbejde der for at se, om han kunne lave keramik. Nu var det Knuds barnebarn der var ejer, og det var så heldigt, at de netop havde lavet keramikhold hver tirsdag hvor man kunne komme og arbejde. På tirsdagsholdet var Knuds datter Tut og 5 andre søde og dygtige damer som hjalp Lars med alt det nye han nu skulle lære.
En af tirsdagene hvor alle sad og arbejdede med leret sagde Tut pludselig! Det her er den pensel Asger Jorn malede med. Den stod i krukken med alle de andre pensler, og Tut fik bare lige lyst til at nævne det.
Tut var den sommer hvor Asger bemalede det berømte keramik 10 år og hun var ikke særlig begejstret for Asger, og fortalte at Knud skulle ha` 2000 kr. for at lave Asgers keramik, men da han rejste glemte han at give Knud 400 kr., en formue den gang, og først mange år efter, da Knud var blevet en gammel mand fik han en konvolut med 400 kr., men da var Asger også blevet meget rig på sin kunst. Det var nu ikke det værste Tut kunne berette fra den sommer. Hver onsdag lavede Knuds kone æbleskiver til alle på værkstedet, og Tut glædede sig til det blev onsdag, men en onsdag blev hun forsinket, og da hun endelig kom hjem og skulle ha´ sine æbleskiver, havde Asger spist dem. Det glemte hun aldrig. Den historie står ingen steder i kunsthistorien, og kan kun høres hvis man som jeg sidder med Tut som hjalp til i 1953.
Efter den historie blev der helt stille på værkstedet hvilket i øvrigt ikke skete så tit. Asger Jorns pensel, vi flokkedes om pinden med den lille dusk, og det var som om at hårene rejste sig lidt mere nu hvor den var fjernet fra de andre pensler i bøtten, og blev studeret som var det et kostbart klenodie, og det er den vel også i dag.
Lars som det meste af sit voksenliv har været begejstret for Asger Jorn og hans kunstkammerater i
Cobragruppen spurgte om han måtte låne penslen til at dekorere et fad hvilket han naturligvis fik lov til, for Lars var tirsdagsholdets kæledække. Nu er det jo ikke sådan, at fordi man køber Paul Mcartney´s bas på en auktion bliver man ikke en berømt bassist, og fordi man maler et fad med Asgers gamle pensel bliver jeg ikke Cobramaler, men sjsjovt det ´var det..
Den 20 februar fylder Lars 70 år og han skal holde en stor udstilling i Galleri 8240 Risskov. Nu bliver det spændende, om der er nogen som kan li´ lars´ fade og måske købe dem, men et kan man ikke ta fra dem.
DE BLEV MALET MED EN BERØMT PENSEL..